235 ястия подредиха самоуки майстор-кулинари в общинския конкурс Коледна трапеза

   857  Новини

235 ястия бяха представени по време на състоялия се днес общински конкурс Коледна трапеза. Петото поред издание на надпреварата събра общо 92-ма самоуки кулинари, които изложиха  собственоръчно направени гозби, сладки, тестени изделия. Сред тях – и типично коледно-новогодишни ястия, свързани с коледната обредност. 

Всеки един от участниците бяха оценявани от компетентно жури. В него влязоха доц. д-р Наталия Рашкова от Института по Етнология и фолклористика към БАН, Сашка Чавдарова - преподавател по професионална подготовка в хасковската Професионална гимназия по туризъм, както и димитровградският майстор-сладкар Зоя Сталева. Към дегустациите се присъедини и кметът на общината Иво Димов, който остана очарован от усърдието, с което всеки един от участниците се е представил. 

По-рано днес на сцената на площад „България“ започна първия по рода си Фестивал на коледната обредност и коледарските групи. Тук пристигнаха представители от Ямбол, Сливен и Карлово, към които се присъединиха самодейци от местни читалища. Паралелно с това в коледни къщички встрани от сцената разположени бяха ръчно изработени от деца сурвачки. Средствата от продажбата им ще постъпят в подкрепа на благотворителна кауза.

свали като .pdf