Народно читалище Просвета - 1921г. - с. Злато поле

Народно читалище Просвета - 1921г. - с. Злато поле

НЧ Просвета 1921 с Злато поле е основано на 27 ноември 1921 г.от група ентусиасти . Първата задача която си поставят членовете на новото читалище, е създаване на читалищна библиотека. Събират книги от членовете на читалището и книги, дарени от тогавашните учители .Сега в библиотеката има над 6 хиляди книги.

Първата изява на читалището е театралното представление. Според спомените на Георги Тошев през коледната ваканция на 1921 г. се играе пиесата “Чорбаджи Михалаки”, После “Обир”, “Нова земя” и др.Подготвят се повече от 20 постановки, като самодейците сами си шият костюми, сами рисуват декорите, носят реквизит от къщите си. Сами разпродават на близките си билетите за представленията и в определения час са готови на сцената.

С навлизането на киното, телевизията и представленията на професионалните театри театралните деятели все повече се превръщат в театрални зрители. Тогава читалището дава приоритет на фолклора. Членовете групират силите си в представяне на народни обичаи. С тях те участват във всички празници на художествената самодейност. През този период: 1960 – 1978 г., те са представили обичаите “Седянка”, “Заговезни”, “Замески”, “Межия” и др.,

През 1972 г. от битовата група се отделя група за автентичен фолклор. Песните, които се изпълняват са автентични и се пеят така както бабите и прабабите им са ги пели на селския мегдан и хорищата. Групата пее акапелно, защото песните са с отпяване или както още се нарича антифонно пеене . Много награди им донася красивото наслагване на гласовете на двете групи, През 1986 г. групата е обновена и участва в националния събор на народното творчество в Копривщица.Жените се завръщат със ЗЛАТЕН МЕДАЛ. През този период худ.ръководител и секретар на читалището е г-жа Валентина Костова.Същия успех те повтарят и през 1991 г. – отново ЗЛАТЕН МЕДАЛ. След като свършват изявата си на сцената в Копривщица съставът бива поканен да запише 3 от песните на Злато поле за БНР.Този състав бележи нов връх в читалищната художествена самодейност.

Като резултат от участията в различните прегледи и фестивали групата за автентичен фолклор, в сегашният си състав, е получила също много грамоти и дипломи за отлично представяне,два сребърни медала от Неделино, две втори места от „Славееви нощи” гр.Айтос,Трето място в надпяванията „С песните на Петкана Захариева” гр.Ст.Загора, Първо и трето място от „Златна есен в Симеоновград”, два пъти е лауреат на МФФ гр.Раднево,Лауреати на международния фолклорен фестивал „Песни танци без граница”гр.Свиленград . Най-голяма бе радостта, когато спечелиха овациите на журито и специалната награда-фестивална статуетка на международния фолклорен фестивал в гр.Раднево.Златна статуетка и специалната награда на фестивала в с.Сладун „С песните на Кичка Савова и още много други заслужени отличия. Не по- малко са и наградите на солистите й Недялка Александрова и Танка Митева.

През 2013 година Колективите към читалището,заснеха едночасов филм за национална телевизия „Алфа” в предаването „Българска душа”.Групата за народни обичаи представиха обичая”Меджия” а Групата за автентичен фолклор и Детска вокална група”Златополче” и Тенчо Тенчев ,заснеха видео-клипове на народни песни.

През 2014 година телевизия „Дестинация България”засне два филма за дейността на НЧ „Просвета”1921 с.Злато поле.В първия снимачен ден групата за народни обичаи представи обичая „Заговезни” Групата за автентичен фолклор записа две песни от репертоара си,Ганка Николова една песен а Недялка Гинева приказката за „Коьосе дерменджия”Вечерта беше запален голям огън и беше заснето как се изстрелват чавги и се пеят оратнишки песни и играят оратнишки хора.Втория снимачен ден заснехме песни на ДВГ „Златополче” а след това и два видео клипа на Тенчо Тенчев.

След 2007г. се започва по-организирана работа с децата.За първи път през 2007 г. е сформирана детска вокална група „Златополче” , които правят своя дебют на регионалния ни празник „С приятели на Спасовден”.В началото само от 3-4 деца, сега са 10.Групата представя и обичая „Лазаруване”в цялото село на Лазаров ден. Разбира се и техните награди не се никак малко те са носители на златен медал от националния фестивал в село Сладун и сребърен медал от национален фолклорен фестивал гр.Харманли.Златна статуетка от общински конкурс „Шанс”Димитровград и още много отличия.

Към читалището функционира и школа по народно пеене.Децата от школата също се представят на различни фестивали и печелят отличия .Светлана Григорова,Нина Стоянова,Мария Йорданова и Габриела Бонева.

От 2008 г. Читалището организира и провежда регионален празник „Да запазим идентичността на българина и природата за утрешния ден”. Паралелно с това се провежда и Детско юношески конкурс за поезия и рисунка под надслов „Природата, това сме ние- да я съхраним. На първи ноември читалището организира и провежда Районен празник „Поклон будители народни”На който празник представяме новите творби на поетите от поетическо ателие „Злато поле” .

Не са малко наградите и на Тенчо Тенчев който от 3 години работи като читалищен секретар на читалището и ръководител на всички колективи .Тенчо е носител на 12 медала от различни национални и международни фестивали в страната.8 от медалите са златни а 4 сребърни.Освен тези медали той е завоювал редица други първи ,втори и трети места ,лауреатски звания и отличия.През 2014 година прави своите първи професионални записи за телевизия „Дестинация България”.