Дом-музей „Пеньо Пенев”

img_0331.jpg

Дом-музей „Пеньо Пенев” в Димитровград е акт на благодарствена любов и признателност към една от най-драматичните и провокативни личности в българската поезия от 50-те години на ХХ-ти век – Пеньо Пенев. Музеят пази спомена за него, разказва историята му, популяризира стиховете му. 
През 1964 г. към „Музея на социалистическото строителство” в Димитровград се открива изложба „Пеньо Пенев”, която прераства в постоянна експозиция. От 1970 г. тя е преместена на бул. „Д. Благоев” № 9 в жилището, където е живял поетът. През 1980 г. експозицията е преименувана в Дом-музей „Пеньо Пенев”- Димитровград.
Домът-музей съхранява в своя фонд над 1200 музейни единици. Сред по-интересните музейни експонати са ръкописи на негови произведения и бележници със записки, писма, лични вещи, портрет на Пеньо Пенев нарисуван от сина му - художника Владимир Пенев. Музеят разполага с аудиовизуална система, която позволява да се чуят на запис оригиналните изпълнения на Пеньо Пенев на негови собствени произведения. На разположение на посетителите са и филми, посветени на живота и творчеството на поета. Музеят е организатор на изложби, конкурси, литературни срещи, поклонения, дискусии, научни конференции, спектакли, чествания на годишнини и др.
Дом-музей „П.Пенев” е съорганизатор на Димитровградските дни на поезията “Пеньо Пенев”, които се провеждат на всеки две години в началото на месец май, когато е рождената дата на Пеньо Пенев - 7 май. В рамките на поетичните празници, за високи творчески постижения в поезията се връчва Националната литературна награда „Пеньо Пенев”.

РАБОТНО ВРЕМЕ:
Вторник – събота  9.30 – 18.00 часа

АДРЕС:
Димитровград 6400
бул. "Димитър Благоев" 9
тел.: 0391/6-09-86
Е-mail: [email protected]